Brusinky Myšlenky pro zdraví Odkazy Legislativa

©2013  privátní stránky - ing. Libor Řádek. Všechny uváděné informace mají pouze informativní charakter. Nenahrazují lékařskou péči.

Co věda a Brusinky?


 Šestiměsíční studie sledovala 153 žen s průměrným věkem

78,5 let. Tato studie se zaměřila spíše na chronickou infekcí močového měchýře, než na jeho akutní  stavy.
   Chronické infekce močového měchýře jsou poměrně časté u starších žen a mohou způsobovat jen slabé nebo i nepatrné příznaky. Závěry potvrzují, že brusinky mohou odstranit přetrvávající infekce.


  Polovině účastnic byl podáván standardní brusinkový koktejl ze supermarketu a druhé polovině byl dán placebo nápoj připravený tak, aby vypadal a chutnat stejně. Obě porce obsahovaly stejné množství vitaminu C, což bylo důležité, protože vitamin C sám o sobě může mít některé antibakteriální účinky. Standardní brusinkový koktejl ze supermarketu většinou obsahuje cukr a trochu brusinkového džusu. Je přirozené se ptát, zda by samotná brusinková šťáva byla účinnější. Nicméně, i tak výsledky ukazují, že účinné látky brusinek mohou pomoci předcházet chronické infekci močového měchýře a stejně tak mohou být účinné ve chvíli, kdy infekce propuká.


U žen, které dostávali brusinkový koktejl bylo zjištěno nižší množství bakterií v moči než u žen, které dostávaly placebo a to o 58%.

Tato studie nám neříká, zda pravidelné užívání brusinek zabrání akutním infekcím močového měchýře. Nicméně, rozhodně naznačuje, že brusinková šťáva má skutečný potenciál při prevenci i léčbě infekcí močového měchýře.


Doporučené dávkování:

Správné dávkování suchého extraktu z brusinkové šťávy, je 300 až 400 mg dvakrát denně.
Pro ty, kteří dávají přednost šťávě, 250 ml až 500 ml denně by mělo stačit. Nejlepšího efektu dosáhnete, použijte-li pravý brusinkový džus, ne sladký brusinkový koktejl (džus).


Otázky bezpečnosti

Nejsou známa žádná rizika spojená s touto potravinou, v její přirozené koncentraci, pro dospělé, děti, těhotné a kojící ženy.

Něco málo z historie.   


  Brusinky jsou blízký příbuzný borůvek. Domorodí Američané brusinky používali jako potravinu i jako lék na nemoci močového měchýře a ledvin. Přistěhovalci a cestovatelé se dozvěděli o použití brusinek - tohoto “červeného zlata” od místních kmenů

a rychle je začali užívat pro vlastní potřebu.

  Účinnost brusinkových plodů přitáhla zájem tehdejších lékařů. Ti je s úspěchem používali na infekce močového měchýře, proti močovým kamenům a k odstranění toxinů z krve.


 V roce 1920 výzkumníci objevili, že pitím brusinkové šťávy se stane moč kyselejší. Protože běžné infekční bakterie napadající močové cesty, jako je například E. coli, nesnášejí kyselé prostředí, učinili závěr, že nalezli vědecké zdůvodnění pro tradiční použití brusinek. Tento objev vedl k jejich trvalému nasazení ve zdravotnictví na infekce močového měchýře.
   Po druhé světové válce byly mírně upozaděny, zdá se jen proto, aby se vrátily v roce 1960 jako moderní osvědčený druh léčby infekcí močového měchýře.


  Navíc nedávný výzkum zrevidoval závěry vědců z roku 1920. Zdá se, že acidifikace moči není tak důležitá, jako schopnost brusinek narušovat schopnost bakterii, přichytit se na stěny močového měchýře. V případě, že se bakterie nemohou držet, jsou vyplaveny s proudem moči. Kromě toho studie ukazují, že u žen, které často trpí infekcemi močového měchýře, se bakterie snadněji udrží na stěnách močového měchýře.


Při pravidelném užívání brusinek se může prolomit cyklus opakované infekce. Brusinkové plody se také zdají být užitečné při chronických zánětech močového měchýře. Ti, kteří je budou v nějaké formě užívat dlouhodobě, po několika měsících pravděpodobně zaznamenají vymizení všech příznaků.


Brusinková šťáva i tabletované extrakty se dnes již běžně používají k prevenci zánětů močového měchýře, přerušení chronického opakování infekcí, stejně jako k překonání časné fáze začínající infekce.

Použitá literatura: Natural Health Bible Edited by: Steven Bratman, M.D. & David Kroll, Ph.D.